De gemeenten Tiel, Buren, Culemborg, West Betuwe, West Maas en Waal, Neder-Betuwe, Druten* en Wijchen* werken samen bij het verdelen van sociale huurwoningen. Dit doen zij onder de naam Woongaard Rivierenland.
De gemeenten binnen Woongaard Rivierenland hebben dezelfde regels voor urgentie.
Het aanbod van vrijkomende woningen vindt u op Woongaard.
*Let op: in de gemeenten Druten en Wijchen verhuren corporaties ook woningen via Entree. Hiervoor gelden niet dezelfde regels voor urgentie als bij Woongaard. Vraag aan een corporatie via welke gemeente u uw aanvraag voor urgentie in moet dienen.
De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. Soms kunt u urgentie krijgen. Dat betekent dat u voorrang krijgt op andere mensen die een huurwoning zoeken.
Urgentie krijgt u niet zomaar. Hier zijn regels voor die per gemeente kunnen verschillen. Op deze website vindt u per gemeente informatie over hoe u urgentie aanvraagt. U leest ook in welke situaties u urgentie kunt krijgen. De Urgentiecommissie beoordeelt uw aanvraag voor urgentie. Dit doen wij voor een groot aantal gemeenten in het land. De urgentiecommissie is deskundig én werkt onafhankelijk.
Let op: er zijn organisaties die aanbieden om u te helpen met urgentie aanvragen. Hiervoor betaalt u hen een flink bedrag, terwijl dit geen zekerheid geeft over of u urgentie krijgt. Het zorgt er ook niet voor dat uw aanvraag sneller wordt behandeld. Wij raden u aan geen zaken met deze organisaties te doen. U kunt uw aanvraag zelf indienen bij een gemeente of corporatie. De gemeente of corporatie helpt u hierbij.
De corporaties in de regio werken samen en bepalen wat de regels zijn om urgentie te kunnen krijgen. De urgentiecommissie moet zich houden aan deze regels.
U kunt urgentie krijgen als u voldoet aan deze voorwaarden:
U bespreekt uw situatie met een medewerker. U maakt nu de keuze of u uw aanvraag voor urgentie echt in wilt dienen. Ook al zegt de medewerker dat u weinig kans maakt op urgentie, u kunt altijd een aanvraag indienen. Een corporatie kan u dit niet verbieden.
De medewerker van de corporatie schrijft een verslag over uw situatie. U levert documenten aan die bewijzen dat uw situatie is zoals u verteld heeft. De medewerker vertelt u welke documenten u moet inleveren. U moet er zelf voor zorgen dat u dit op tijd doet.
De documenten en het verslag samen is uw urgentiedossier. Dit stuurt de medewerker naar de urgentiecommissie.
U betaalt één keer een bijdrage in de kosten. De medewerker van de corporatie laat u de hoogte van het bedrag weten.
Zodra de urgentiecommissie uw urgentiedossier ontvangt, stuurt zij u een kopie van het urgentieverslag. Dat is het verslag dat de medewerker van de corporatie schreef over uw situatie.
U mag schriftelijk reageren op dit verslag. Als u bijvoorbeeld vindt dat er fouten in staan, of er belangrijke informatie is vergeten, dan geeft u dit aan.
U stuurt uw reactie binnen 1 week naar de urgentiecommissie. Uw reactie komt bij uw urgentiedossier.
Dit doet zij op basis van uw urgentiedossier. U krijgt geen gesprek met de urgentiecommissie.
U ontvangt het besluit binnen 6 weken nadat de urgentiecommissie uw aanvraag ontving. Het besluit kan zijn:
Soms kan de urgentiecommissie geen definitief besluit nemen. U moet dan nog bepaalde informatie aanleveren. U krijgt een bericht waarin staat welke informatie dit is. Zodra zij uw informatie ontvangt, neemt de urgentiecommissie een definitief besluit op uw aanvraag.
De urgentiecommissie mag speciale voorwaarden verbinden aan een urgentie. Als dit zo is, staat dit in het besluit.
Hier vindt u de meest gestelde vragen,
staat u vraag er niet bij neem dan contact met ons op:
Het behandelen van een urgentieaanvraag kost geld. De corporatie of gemeente maakt hier kosten voor. U betaalt een bijdrage om een klein deel van de kosten te dekken.
Voor de behandeling van uw aanvraag staat in totaal 9 weken. Dit lijkt een lange periode, maar in die tijd moet er veel gebeuren. Als u zelf vlot meewerkt met informatie aanleveren en afspraken maken, dan kunnen wij uw aanvraag sneller behandelen.
Het grootste deel van de aanvragen behandelen wij (ruim) binnen 9 weken.
Nee. U moet zelf alle informatie inleveren die belangrijk is voor uw aanvraag.
Bij uw aanvraag voor urgentie levert u veel persoonlijke informatie aan. Van de medewerker die uw aanvraag behandelt, krijgt u een privacy verklaring. Daarin staat hoe de medewerker, corporatie of gemeente en de urgentiecommissie omgaan met uw informatie. Zij houden zich hierbij aan de wettelijke regels.
De privacy verklaring vindt u ook onder ‘Documentatie’ op deze website.
Dit kunt u vragen aan de medewerker die uw aanvraag behandelt. Met deze medewerker had u het gesprek over uw aanvraag.
Wij bespreken uw aanvraag tijdens een vergadering. Vooraf lezen de leden het dossier van uw aanvraag, zodat ze alle informatie kennen. Tijdens de vergadering geven de leden hun mening over uw aanvraag. Daarna komen ze samen tot een besluit.
Geen enkele aanvraag is hetzelfde. Situaties zijn nooit precies gelijk. Wij beoordelen elke aanvraag apart en kijken dan naar de situatie in dat bepaalde geval.
U ontvangt een besluit van de urgentiecommissie. Dit krijgt u per e-mail. Houd uw mail daarom goed in de gaten. Controleer ook of de mail niet bij uw spam terecht komt.
De medewerker die uw aanvraag behandelde, krijgt een kopie van het besluit. Dit is de medewerker met wie u het gesprek had over uw aanvraag.
Nee. Voor sommige woningen krijgt u geen voorrang, ook al heeft u urgentie. In de advertentie van de woning leest u of u voorrang krijgt. In het algemeen geldt uw urgentie niet als u op loting woningen reageert.
Nee. U heeft voorrang op de meeste andere mensen, maar niet op iedereen. Andere mensen kunnen ook urgentie hebben. In dat geval ligt het aan het soort urgentie dat u heeft, of u voorgaat. Heeft u dezelfde soort urgentie als iemand anders? Dan gaat degene voor die de urgentie het eerste kreeg.
Uw urgentie eindigt als u een woning accepteert of als uw urgentietermijn afloopt. Ook als u dan nog geen woning heeft gevonden.
Biedt de corporatie u een passende woning aan en weigert u die? Dan is de kans groot dat u uw urgentie kwijtraakt.
Dat kan alleen bij uitzondering. Neem hierover contact op met de medewerker bij wie u uw aanvraag indiende.
Uw woningcorporatie vraagt voor u urgentie aan. Dit kunt u niet zelf doen.
Niet eens met een besluit van de urgentiecommissie
U kunt geen bezwaar maken tegen een besluit van de urgentiecommissie. Het besluit van de urgentiecommissie is definitief.
Klacht over het urgentieproces
Vindt u dat de corporatie uw aanvraag voor urgentie niet op de juiste manier behandelde? Dan kunt u een klacht indienen bij de corporatie.
Bent u niet tevreden over hoe de corporatie uw klacht behandelt, dan kunt u terecht bij de Klachtencommissie:
Regionale Klachtencommissie Rivierenland
De Hoef 2
5311 GH GAMEREN
De Klachtencommissie behandelt uw klacht alleen als u kunt bewijzen dat u uw klacht eerst bij de corporatie indiende.
Hier vindt u alle documenten,
heeft u een vraag over deze documenten, neem dan contact met ons op:
Neem contact op met een van de woningcorporaties.
Welke dit zijn, ziet u hier. Zij helpen u verder.