3. BEROEPSCHRIFTEN TEGEN DE UITVOERING VAN HET WOON­RUIMTE­VERDEEL­SYSTEEM

 

In het verslagjaar waren er 4 beroepschriften tegen de uitvoering van het woonruimteverdeelsysteem. Daarvan zijn er 2 behandeld in een hoorzitting (2018: 3; 2017: 0). In deze gevallen nodigt de beroepscommissie de betreffende corporatie uit om ter zitting verweer te voeren.

Het ene beroepschrift dat werd behandeld in een hoorzitting had betrekking op een opgelegde blokkade als gevolg van het weigeren van een lotingwoning. Belanghebbende was het niet eens met de blokkade. Uit de informatie die werd aangeleverd bij het beroepschrift, evenals hetgeen ter zitting werd verteld, bleek dat er voor een groot deel een communicatieprobleem was geweest tussen belanghebbende en de corporatie. De beroepscommissie oordeelde uiteindelijk dat een blokkade van 6 maanden een te zware sanctie was voor belanghebbende, gelet op de misverstanden die in het contact bij beide partijen waren opgetreden. Het beroepschrift werd gegrond verklaard. Als gevolg daarvan werd de blokkade door de betreffende corporatie opgeheven.

In het andere beroepschrift was belanghebbende het ermee oneens dat een corporatie, voorafgaande aan een woningaanbieding, haar financiële status wilde controleren. De corporatie had verzocht om aanvullende informatie over de financiële positie omdat er in het verleden sprake was geweest van schulden. De beroepscommissie oordeelde dat corporaties een eigen beleidsvrijheid hebben om dergelijke informatie te vragen. Dit doen zij niet alleen uit bescherming voor zichzelf, maar ook voor de potentiele huurder. De beroepscommissie verklaarde dit beroep ongegrond.

In het verslag jaar ontving de beroepscommissie tweemaal een beroepschrift waarin belanghebbende aangaf het niet eens te zijn met het feit dat een bepaalde woning niet aan hem/haar was toegewezen door de corporatie. Beide keren bleek niet dat hierover al contact was geweest met de betreffende verhuurder. Daarom liet de beroepscommissie aan belanghebbenden weten dat zij het beroep nog niet in behandeling zou nemen. Dit kan namelijk pas als belanghebbende aan kan tonen dat hij/zij samen met de corporatie heeft gezocht naar een oplossing. De betreffende belanghebbenden zijn niet meer bij de commissie terug gekomen op hun beroep. Beide zaken zijn daarom niet door de beroepscommissie in behandeling genomen als een beroepschrift tegen een woonruimteverdeelbesluit.


3.1 OVERIGE VERZOEKEN AAN DE BEROEPSCOMMISSIE

Voor woningzoekenden is de beroepscommissie bereikbaar via het e-mailadres beroepscommissie@enserve.nl. Het secretariaat, gevestigd bij Enserve, beheert deze mailbox. Via deze weg ontvangt de beroepscommissie niet alleen beroepschriften, maar ook uiteenlopende vragen die niet als een beroepschrift kunnen worden beschouwd. Uiteraard reageert de beroepscommissie op elk bericht dat zij ontvangt.

Tabel 4 geeft weer welke berichten de beroepscommissie in het verslagjaar ontving.


Behandeling van overige verzoeken aan de beroepscommissie
Aard van het verzoek Aantal Behandeling
Klacht tegen het beleid 2 Niet ontvankelijk verklaard. Belanghebbende ontving een besluit met uitleg.
Klacht over buren na accepteren woning 1 Doorverwezen naar verhuurder.
Rechtstreeks verzoek om woning, dan wel urgentie voor een woning 2 Belanghebbenden uitgelegd dat beroepscommissie niet rechtstreeks woningen toe kan wijzen of urgenties kan verlenen.
Klacht dat corporatie datum woning bezichtiging niet wil verplaatsen, waardoor belanghebbende woning is misgelopen 1 Doorverwezen naar verhuurder. Beroepscommissie heeft dit punt onder de aandacht gebracht van de betreffende verhuurder.
Verzoek om uitschrijving bij Woonkeus Stedendriehoek 1 Verwezen naar corporatie en naar informatie op de website van Woonkeus Stedendriehoek.
Informatieverzoek over hoe belanghebbende een huurwoning kan vinden 1 Verwezen naar corporatie en naar informatie op de website van Woonkeus Stedendriehoek.
Verzoek om overzicht van woningreacties op te sturen aan belanghebbende 1 Verwezen naar corporatie en naar informatie op de website van Woonkeus Stedendriehoek.

Tabel 4: Aard en afhandeling overige verzoeken